Het jaar zit erop en dat betekent dat het een mooi moment is om terug te blikken op de resultaten van 2024. Want ook in dit jaar heeft Stichting Delta Bruinvis zich weer volop ingezet op het foto-identificatieonderzoek naar de bruinvissen in de Oosterschelde!
33 dagen
In 2024 zijn door ons op 33 dagen bruikbare identificatiefoto’s gemaakt. Hierbij werden net als voorgaande jaren de meeste gegevens in de periode april-oktober verzameld. Daarnaast hebben we dit jaar ook in januari, maart en november foto’s kunnen maken, waarbij ook in deze maanden diverse bij ons bekende bruinvissen konden worden geïdentificeerd.
74 verschillende bruinvissen
De vele duizenden foto’s die in 2024 van bruinvissen werden gemaakt zijn uitgezocht en aan onze database toegevoegd. Hierbij konden 74 verschillende bruinvissen geïdentificeerd worden, net iets minder dan in 2023. Van deze 74 bruinvissen waren 64 individuen bij ons bekend van voorgaande jaren. Daarnaast konden vijf (sub)adulten nieuw toegevoegd worden aan de catalogus en werden vijf pasgeboren kalfjes waargenomen. Extra bijzonder was een dag in mei, waarbij we tijdens één vaartocht minimaal 35 verschillende bruinvissen in de omgeving van Zierikzee konden identificeren!
Kalfjes
In 2024 werden flink wat dode bruinviskalfjes in de Oosterschelde en op de aangrenzende Noordzeestranden gevonden. Van de vijf waargenomen kalfjes tijdens het foto-identificatieonderzoek kon helaas in twee gevallen worden vastgesteld dat deze kalfjes het niet gehaald hebben. In één geval kon een match worden gemaakt met een dood gevonden kalfje. In het andere geval werd de moeder later in het seizoen teruggezien zonder haar kalf. Mogelijk is ook een derde kalfje overleden, maar helaas was de fotokwaliteit net niet voldoende om een match te maken en dit met zekerheid vast te stellen.
Drie generaties!
Er was bijzonder nieuws met betrekking op één van de andere kalfjes. In november werd namelijk een volwassen bruinvis waargenomen, waarvan bekend is dat deze een paar jaar geleden als kalfje al samen met moeder in de Oosterschelde werd gezien. En aan haar zijde zwom een kleine bruinvis (zie bovenstaande foto). Dit is de eerste keer dat bij ons drie generaties bruinvissen in de Oosterschelde bekend zijn met behulp van foto-identificatie! Helaas leeft de oma van dit kalfje niet meer. In mei werd zij namelijk gevangen en gezenderd, en overleed kort daarna.
Normaal paargedrag? Of toch niet?
Tijdens de vaartochten in 2024 werd nog iets bijzonders waargenomen: springende bruinvissen. Bruinvissen laten dit gedrag zien tijdens paringspogingen, waarbij een mannetje een vrouwtje vanaf de linkerkant benadert en daarbij soms uit het water springt. Tijdens een tocht in september kon langere tijd een groep van vier bruinvissen gevolgd worden waarbij vele sprongen werden gezien. Met behulp van foto-identificatie kon echter worden vastgesteld dat het dier aan de rechterkant van het springende mannetje niet altijd een vrouwtje is. Ook bij twee eerdere waarnemingen bleek het om twee mannetjes te gaan. Soms laten mannetjes onderling dit springgedrag dus ook zien!
Voorlichting
Naast het uitvoeren van het onderzoek, vinden we het ook belangrijk om onze resultaten te delen. In oktober verscheen er een groot artikel over ons onderzoek in de wetenschapsbijlage van het NRC. Daarnaast gaven we een presentatie aan studenten Diermanagement en Kust- en Zeemanagement bij het Van Hall in Leeuwarden. In december volgde nog een leuk interview dat in 2025 gepubliceerd zal worden.