Een topdag in mei

Momenteel zit het weer niet bepaald mee om te gaan varen en identificatiefoto’s te maken. Daarvoor moeten we wachten op windstille dagen. Gelukkig konden we in mei wel een aantal keer het water op en hadden we begin mei zelfs een topdag met heel veel verschillende bruinvissen!

Op zondag 5 mei vertrokken we vanuit Zierikzee en zagen direct bruinvissen in het gebied voor het Havenhoofd. De daaropvolgende uren was er geen moment zonder! Terwijl het ene groepje bruinvissen in de buurt van de boot zwom, waren verderop aan verschillende kanten andere dieren te zien. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk verschillende dieren rustig te benaderen om foto’s te maken. Dat resulteerde aan het eind van de middag in ruim 2.700 foto’s!

Inmiddels zijn alle gemaakte foto’s uitgezocht en bleken er 35 verschillende bruinvissen vastgelegd te zijn. Mogelijk waren er zelfs nog meer dieren aanwezig, maar stonden deze niet op foto. Sommige dieren passeerden het gebied voor Zierikzee en waren slechts kort aanwezig, terwijl andere er uren bleven rondhangen. Hierbij werd ook rustgedrag (‘logging’) en paargedrag waargenomen. Van de 35 waargenomen bruinvissen waren 30 individuen bekend van voorgaande jaren, waaronder een juveniel geboren in 2023. Vijf dieren konden nieuw aan de catalogus worden toegevoegd.