Eerste bruinviskalfjes van 2024 waargenomen

Het geboorteseizoen van de bruinvissen in de Oosterschelde is weer gestart. Tijdens foto-identificatietochten werden afgelopen week twee pasgeboren kalfjes waargenomen. Beide moederdieren konden hierbij geïdentificeerd worden. Dit zijn bij ons bekende individuen die al meerdere jaren in de Oosterschelde worden gezien.

Het eerste kalfje werd op donderdag ter hoogte van Kats gezien. Terwijl de moeder aan het foerageren was, bleef het kalfje steeds even alleen achter aan het wateroppervlak. Daarna kwamen moeder en kalf weer samen. Tijdens de waarneming werden moeder en kalf kort vergezeld door een volwassen mannetje. Na een paringspoging met de moeder, trok dit dier weer verder.

Op vrijdag volgde nog een waarneming van een andere moeder en kalf. Deze waarneming was ter hoogte van de Plompe Toren, waar het moederdier met haar kalfje richting Burghsluis zwom.

Helaas zijn er onlangs ook enkele dode kalfjes langs de dijken en strandjes van de Oosterschelde gevonden. Op 25 juni werd een kalf op het strandje bij Kattendijke aangetroffen. Ook op 11 juli en 17 juli werden dode kalfjes gevonden, langs de dijk bij Sint-Maartensdijk en langs de dijk tussen Ouwerkerk en Bruinisse. Daarnaast werden op 14 en 15 juli net buiten de Oosterschelde twee dode kalfjes gevonden.

(foto’s © A.E. Podt)